Как се пише мотивационно писмо в осем лесни стъпки

Колкото и да ви го пожелавам от сърце, трудно още с първото мотивационно писмо ще получите работата, за която мечтаете. Ето защо може да ползвате тази моя методика  и да улесните своята работа, ако ви се наложи да напишете отново писмо за работа.

1.Създайте си формат(шаблон)

Не е нужно,ако ви се налага да напишете няколко мотивационни писма всеки път да започвате от начало.дори да пишете мотивационно писмо за първи път,със сигурност няма да стане перфектно веднага.За тази цел може да си създадете шаблон.

Какво представлява той?

Тъй като вие вече сте написали вашата автобиография(cv) може да използвате същия шрифт и тук.Не е нужно да пишете най-отгоре на листа „Мотивационно писмо” или „Мотивационно писмо на Иван Петров”.Просто напишете вашите имена,адрес,ел.поща и телефон за обратна връзка.Не използвайте прекалено голям шрифт(максимум 18) или твърде крещящ шрифт.Целта на тази инфомация е работодателят лесно да може да се свърже с вас.

За препоръчване е да ползвате за вашето писмо по-консервативни шрифтове като Times New Roman, Arial, Book Antiqua, Bookman, Garamond, Tahoma.Уверете се,че независимо от използвания шрифт вашето име е лесно за четене.

За да направите добро впечатление на работодателят използвайте един и същ шрифт,размер на буквите и курсив в автобиографията и мотивационното писмо.

Аз лично,когато трябва да пиша мотивационно писмо или автобиография запазвам текстовия документ на работния си плот(desktop) и използвам лесно запомнящо се име за документа.Най-често за позицията за която кандидатствам.

За позициониране на вашето име,адрес,телефон може да изберете три варианта.Подравено от ляво(Align Text Left),центрирано(Center) или Двустранно подравнено(Justify).Няма точно правило или вариант кои е по-добрият вариант.Всичко зависи от вас.

В следващата статия ще ви запозная със стъпка номер 2 , винаги когато пиша мотивационно писмо.